Апокалипсисът се отлага и то се вижда. Бройката на случаите не

...
Апокалипсисът се отлага и то се вижда. Бройката на случаите не
Коментари Харесай

Проф. Витанов: Апокалипсисът се отлага и то се вижда

" Апокалипсисът се отсрочва и то се вижда. Бройката на случаите не пораства стръмно нагоре. “ Това сподели в изявление за БНР математикът от Българска академия на науките проф. Николай Витанов.

По думите му базовото репродуктивно число за разпространяване на ковид през днешния ден е 1.15, а това е добра вест, тъй като е под 1.3 и по този начин е от началото на седмицата.

" Стигнахме един нов връх, едвам запишем, и се върнахме на 5 700. “

Числата не са обнадеждаващи, само че Омикронът се бори за доминация, разясни Витанов. Според него има още седмица, преди новият вид да стане доминантен.  

" В момента имаме съвместно разпространяване на Омикрон и Делта в България и то се вижда от данните за смъртността. Ако беше доминантен Омикронът при този брой случаи, смъртността трябваше да е по-ниска с 10-15 случая. Което демонстрира, че Делта разновидността още работи. “

" Каквото ще става като оптимални стойности на тая вълна, ще е в края на януари – началото на февруари. Първата половина на февруари към този момент може да чакаме спад на вълната “, счита проф. Николай Витанов.

Запитан за желанията на ръководещите да вкарат нови критерии за ръководство на рецесията проф. Витанов разяснява:

" Вземаме остарелия проект, който споделя над 500 на 100 000 (заразени по отношение на брой население – бел. ред.) и локдаун. Ами, хубаво, ние в този момент сме 800 на 100 хиляди – да затваряме страната в случай, че лечебните заведения не са цялостни? Няма смисъл. Затова е по-добре да сложим аршин, който има някаква тежест, а това е тъкмо този с интензивните кревати, тъй като там сме за гушата - не можем да разкрием повече от даден брой. “

С Омикрон би трябвало да се смени критерият, тъй като има огромен брой инфектирани, които обаче не пълнят лечебните заведения толкоз бързо, колкото Делта разновидността, означи математикът.

" За да не се стигне до неуместната обстановка да пандизите страната при празни лечебни заведения. “

По новия аршин няма да се наложи локдаун, в случай че заетостта на интензивните кревати не надвиши 80%. Областите ще бъдат клъстеризирани до 6, тъй че когато в една от тях интензивните кревати се изчерпят, новите такива случаи да бъдат пренасочвани към област от същия клъстер, където има свободни кревати, тъй че да не се затваря цялата област, уточни още Николай Витанов по отношение на желанията на ръководещите да трансформират метода за ръководство на здравната рецесия.

" В идващите дни ще имаме огромни проблеми със сметачите на проценти. В знаменателя би трябвало да стои максимално вероятният брой интензивни кревати “, съобщи проф. Витанов.

Според него точно затова в момента процентът на запълнените интензивни кревати в София е " 37 и нещо “, а не 60, тъй като вместо оптимално вероятният брой се огласява изчисление съгласно настоящия брой интензивни кревати. 

" Когато сложите оптималния брой интензивни кревати, които можете да разкриете, тогава към този момент няма 6-5. Това е настоящият %. Там като стигнете 80%, към този момент сте за гушата. “
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР